PROJECTE CIENTÍFIC

Tot va començar amb una pregunta de la Maria:

     - Mestre! Com podem preveure la caiguda dels arbres a causa del vent i la pluja?

I clar, una pregunta s'ha de respondre. De vegades les preguntes són fàcils de respondre, però de vegades poden portar un projecte que impliqui a tota una classe, o tota una escola, o fins i tot sense voler, arribar a implicar a tot un poble.

Ara veureu com ho vam fer.

Per poder saber si el vent és fort o si plou molt, necessitàvem una estació meteorològica. Per això vam decidir construir-ne una, però havia de ser de material reciclat o de baix cost.

Aquí teniu un link per poder veure com la vam construir.







Ja teníem la gàbia feta, però encara feia falta equipar-la i ho vam fer buscant material per tot arreu, però sobretot... el que més vam fer servir va ser la imaginació.



Ara tocava prendre les mesures i publicar-les. Cada dia, al voltant de les onze del matí, dos xiquets s'encarregaven, i ho seguiran fent, de recollir les dades i publicar-les a la web d'Alfred Rodríguez Picó.

I amb aquestes dades, a final de mes generàvem i generem unes gràfiques.




Però havíem de recordar que calia buscar la manera de preveure la caiguda dels arbres, llavors vam idear crear aquest mapa.
Buscàvem i no trobàvem cap mapa del poble, fins i tot, al Google Maps gairebé no existia i el poc que hi havia era erroni. Per tant vam decidir crear-ne un que posteriorment vam lliurar a l'EMD.





No hi havia prou amb haver fet una estació meteorològica, comunicar les dades i construir diferents mapes, ara havíem de buscar maneres d'aprofitar el recurs inesgotable del vent: Electricitat, compressió de l'aire, refredament de l'escola, joguines...





Ja havíem fet un gran treball, però tots aquest descobriments s'havien de comunicar. Una manera de fer-ho era mitjançant el nostre blog, però no és l´única cosa que vam fer per fer-ne difusió. Vam fer una conferència al poble, ens han publicat articles i contraportades de premsa, vam penjar experiències al fòrum de Picó, l'Alfred ens va felicitar a picotv, vam gravar diversos programes al Canal TE, vam participar en programes de ràdio...



 Quin munt de feina! I què hem aconseguit? Aquí teniu un petit resum.




I amb tot això qui guanya? TOTHOM. L'alumnat, l'escola, el poble.
I sobretot el respecte i l'estima de tots els que ens han conegut.

Gràcies a: Alumnes de l'escola, claustre, comunitat educativa, AMPA, EMD, empreses que han col.laborat (amb els que duplicaríem el llistat), Picó, PicóTV, tots els seguidors de la web de Picó, Clara (reportera i presentadora de Canal TE), Jaume (presentador del programa de ciències Plaça Major de Canal TE), Setmanari l'Ebre i tot el seu equip, Diari Més Ebre i tot el seu equip, Antena Caro i equip del programa Lletres Ebrenques... i gràcies a molta, molta més gent que ara mateix ens estan ajudant i gaudint d'aquest projecte que es manté viu i que ho seguirà fent en benefici d'un poble que s'hi ha abocat de ple.

Quina lectura! Esperem que us hagi resultat apassionant. I si hem aconseguit transmetre la il·lusió amb la que estem treballant aquest projecte ens donem per satisfets. 

Fins aviat! 


DILLUNS, 3 DE MARÇ DE 2014

Aquí teniu els programes gravats a l'escola i que actualment estan en xarxa a totes les televisions locals de Catalunya. 




Al programa la 7mana del canal Terres de l'Ebre ja podeu gaudir del documental d'una durada aproximada de 5 minuts sobre el projecte. (a partir del minut 7)

http://canalte.xiptv.cat/la-setmana-terres-de-lebre/capitol/la-setmana-terres-de-l-ebre-28-02-2014


Però si voleu veure com vam quedar en directe al plató dins el programa Plaça Major durant més de mijta hora i gaudir dels experiments, marqueu aquest altre enllaç.

http://canalte.xiptv.cat/placa-major/capitol/placa-major-28-02-2014



DIVENDRES, 7 DE MARÇ DE 2014

Contraportada al Diari Més Ebre!!


Gràcies a la repercussió que està tenint el projecte de sostenibilitat i medi ambient el Diari Més Ebre també se n’ha fet ressò. Tant és així que el seu director i al mateix temps presentador del programa Minut 91, de Canal TE, Sr. Michel Viñas, va visitar la nostra escola per fer el reportatge de la contraportada del diari del dia 07/03/14. 




I no només això, sinó que l’alumnat de cicle mitjà i de cicle superior van poder gaudir d’una xerrada a càrrec d’aquest senyor sobre la seva trajectòria professional i sobre el periodisme i els seus valors.






3 comentaris:

  1. Molt bon treball equip. Com a pares/mares i poble ens sentim orgullosos del teixit que heu configurat equip docent i escolars. Endavat teniu el nostre suport

    ResponElimina
  2. Gràcies al Director i a tot l'equip docent de l'escola Port Rodó de Campredó per tota la feina que estan portant a terme, i per ensenyar valors als nostres fills.

    ResponElimina